Към ударното ваксиниране, което премиерът Борисов изненадващо разпореди този уикенд, от

...
Към ударното ваксиниране, което премиерът Борисов изненадващо разпореди този уикенд, от
Коментари Харесай

Неудачи спъват ваксинацията при личните лекари

Към ударното имунизиране, което премиерът Борисов изненадващо разпореди този уикенд, от през вчерашния ден се включиха и част от персоналните лекари у нас. И макар, че софтуерният проблем, който възпрепятстваше работата им до момента, към този момент е решен съвсем на всички места, не всички успяха да стартират процеса по имунизиране по разнообразни аргументи - най-много липса на задоволително ваксини и неуредици в организацията.

Все още няма публични данни какъв брой от 4300-те общопрактикуващи лекари фактически са се присъединили в имунизацията. Дори в София има медици, които не съумяха да получат нито една доза от РЗИ, сподели репортаж на. " Даваме по малко на всички. Има презапасяване в някои от центровете и това рефлектира в недостиг на някои места. Но към този момент пренасочваме имунизациите от едно място на друго ", изясни шефът на столичната РЗИ Данчо Пенчев.

От 50 фамилни лекари в 12 ДКЦ в София близо половината са се отказали сами да слагат ваксини - ще разчитат на имунизационния пункт в постройката, заяви Останалите не бяха получили флакони, освен това едвам вчера са почнали да конфигурират програмата, нужна за отчитане на извършените имунизации пред здравната каса. За благополучие, към края на деня от съсловието разясниха, че техническите неуредици са изчистени.

" Медицинската част е лесна, казусът бе софтуерен ", разяснява пред " Сега "  д-р Георги Миндов, ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София. Вчера сутринта д-р Миндов бе много обезпокоен, защото Министерство на здравеопазването и НЗОК са дали заданието доста късно, а е трябвало, по думите му, това да стане 1-2 седмици по-рано. Надвечер обаче той свидетелства, че е съумял да ваксинира плануваните за деня пациенти. " Един-двама не пристигнаха, само че осигурихме броя до 10 от запаси ", съобщи той. По думите му към момента не може да се каже дали желащите за имунизация са нарастнали, каквото усещане се сътвори в последните дни.

" Ние ще отчетем имунизациите, само че има към момента неясноти. Не знаем от кое място ще вземем имунизациите, по какъв начин тъкмо ще ги транспортираме ", разяснява пред " Сега " и различен доктор от столицата. При него предпочитание за имунизация са декларирали към 100 души. " Някои хора се отхвърлят, тъй като не желаят с " Астра Зенека ", а друга ваксина към този момент няма ", споделя още медикът.

Масово персоналните лекари сами са организирали превозването на имунизациите до кабинетите си, откакто в събота вечер са осведомени от районните здравни инспекции, че могат да получат дози, или пък са разбрали инцидентно, че те ще работят и в неделя. Заради тези неясноти доста персонални лекари не бяха запасени с ваксини в понеделник.

 

В СТРАНАТА

В Русе през вчерашния ден е имало 95 флакона с имунизацията на " Астра Зенека " за 90 персонални лекари. Затова всеки доктор е получил най-много два, заяви още  Във Варна общопрактикуващите лекари се оплакват, че прекомерно дълго чакат, с цел да получат имунизациите. " Имаме проблеми в организацията и връзката. И аз мисля, че това не е толкоз на локално равнище. Мисля, че заповедите от София идват в последната минута и се споделя от през днешния ден за на следващия ден реагирайте ", коментира управителят на ДКЦ 5 във Варна доктор Галина Павлова.

Друг доктор от Варна бе още по-категоричен: " За сведение на всички, твърдящи че в общопрактикуващите лекари не желали да имунизират. Днес в РЗИ Варна имаше опашка от сътрудници с хладилни чанти. След предостатъчно количество неразбории и разправии, администрацията отпускаше минимални количества ваксини и то не на всички явили се лекари. На мен от декларирани преди седмица 160 пациенти (вече 200 в настоящия списък) ми отпуснаха 2 флакона с 20 дози и то единствено тъй като колежка ми отстъпи общително от своите. Същото е ситуацията и в цялата страна, съдейки по сигналите, които се получават в нашите групи. Видно е че всички налични количества се насочват към имунизационните центрове по лечебни заведения и ДКЦ-та. Явно администрацията смята за по-ефективно да се редите като добитък на опашки в студа, в сравнение с да се ваксинирате с авансово записан час в отопления кабинет на общопрактикуващия ви доктор ", написа доктор във фейсбук.

И в Ямбол се оказва, че лекарите ще получат по-малко от декларираното, тъй като броят на искащите да се имунизират изненадал здравната ревизия. " Преди малко имахме конферентна връзка с министерството. Седмица за седмица ще ги зареждаме с ваксина, тъй че хората би трябвало да се въоръжат с самообладание ", споделя основният секретар на РЗИ-Ямбол Донка Желева.

В област Кюстендил също има дефицит на ваксини в здравните инспекции. " От там ни споделиха, че количествата са съразмерно разпределени по отношение на популацията. Те са безусловно незадоволителни. Сутринта няколко сътрудници се обадиха и споделиха, че са получили единствено 30 дози. На мен ми споделиха единствено 10 дози ", сподели ръководителят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Кюстендил доктор Румен Алексов.

Във Видин персоналните лекари също не са подготвени да се включат в акцията поради неясноти в процедурата.

РЗИ-Бургас пък през вчерашния ден е раздала над 1000 дози на личните лекари в града, които също би трябвало да имат подготвеност да стартират имунизация на пациентите си.

 

ОЩЕ ПРИТЕСНЕНИЯ 

Част от джипитата в дребните обитаеми места се тормозят и, че няма да се оправят сами при положение на остра странична реакция след имунизация. " Нашите благоприятни условия са лимитирани. Не разполагаме с такова съоръжение, с такива благоприятни условия, нито с екипи. Това, което може да създадем, е най-първото - един-два медикамента, които се ползват като незабавна помощ ", разяснява пред доцент Любомир Киров, председател на Национално съдружие на общопрактикуващите лекари. От Министерство на здравеопазването обаче обявиха, че са дали всички нужни указания на персоналните лекари.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР